Kalciumhiány veszélyei, megelőzése

A kalcium az egyik legismertebb ásványi anyag, mennyiségét tekintve pedig a legerősebben képviselt ásványi anyag az emberi szervezetben. Felnőtteknek napi 1000 mg kalcium bevitele javasolt. A tej és tejtermékek jó források, de a növényi eredetű élelmiszerek, valamint bizonyos ásványvizek is hozzájárulnak a kalciumellátáshoz.

A kalcium számos testi funkcióhoz szükséges. Fontos szerepet játszik a véralvadásban, az izom- és idegműködésben, a gyulladások és allergiák elleni védekezésben, valamint a szív, a tüdő és a vese működésében. Talán legismertebb feladata a csontok és a fogak egészsége, annak megőrzése. A szervezetben lévő teljes kalcium mennyiségének körülbelül 99%-a – körülbelül 1,2 kg – a csontokban és a fogakban található.

A csontok élő szövetek, amelyek állandó fejlődési és bomlási folyamatoknak vannak kitéve. Ha nem áll rendelkezésre elegendő kalcium, a szervezet a csontokból vonja el azt, hogy pótolja. Tehát a kalcium koncentrációja a vérben, kezdetben a normál tartományban marad kevés kalciumbevitel esetén is.

A hosszabb ideig tartó kalciumhiány a csontok és a fogak sorvadásához vezethet, ami többek között a csonttörések és csontdeformációk fokozott kockázatát eredményezheti. A csontritkulás (csontvesztés) is lehet a hiány következménye.

A kalciumhiány okai

Az egészséges csontszövet alapvető feltétele a megfelelő tápanyag-ellátás, mint például a kalcium és a foszfát, mivel ezek a csontok fő alkotóelemei. Ezek adják a csontmátrix stabilitását. A hormonális rendellenességek, például a pajzsmirigybetegségek, az ösztrogén vagy a tesztoszteron gyakori okai a kalciumhiánynak, valamint a D-vitamin-hiánynak.

Mivel szervezetünk nem tudja maga előállítani az ásványi kalciumot, elengedhetetlen, hogy azt rendszeresen és elegendő mennyiségű táplálékkal vegyük be.

A német „Nemzeti Fogyasztási Tanulmány II” (Nationale Verzehrsstudie II) azonban feltárta, hogy a férfiak átlagosan 807 mg kalciumot fogyasztanak, amíg a nők átlagosan 738 mg-t, a ami a napi ajánlott bevitel alatt van. A menopauza alatti és utáni nőknek, különös figyelmet kell fordítaniuk a bőséges kalciumellátásra, mert ilyenkor az ösztrogén koncentrációja csökken. De ez szabályozza a kalcium felszívódását a csontszerkezetben.

A következő okok vezethetnek kalciumhiányhoz:

  • Kalciumhiányos étrend
  • D-vitamin hiány
  • Hormonális zavarok
  • Gyakori kávé- vagy alkoholfogyasztás
  • Fokozott kalciumszükséglet (terhesség, szoptatás, pubertás)
  • A kalcium hasznosulásának és felszívódásának zavarai
  • Magnézium hiány
  • Emelkedett foszfátszint
  • Vesebetegségek
  • Pajzsmirigy betegségek
  • Gyógyszerek (pl. vizelethajtók, kortizon)
  • Emésztési zavarok
  • Hasnyálmirigy-gyulladás
  • Sportolás magas verejtékveszteséggel

A kalciumhiány tünetei

Mivel a kalcium számos különböző testi funkcióban vesz részt, a kalciumhiány tünetei is nagyon változatosak. A hiány intenzitása és időtartama is szerepet játszik.

A következő tünetek kalciumhiányra utalhatnak:

  • Izomgörcs, izomremegés
  • Szív- és érrendszeri problémák
  • Törékeny körmök
  • A bőr és a haj elváltozásai
  • Emésztési zavarok
  • Pszichológiai zavarok
  • Szürkehályog
  • A csontanyagcsere zavarai
  • Csontritkulás, angolkór

Egy személy naponta körülbelül 300 mg kalciumot veszít az anyagcseréje által. Az, hogy mennyi kalciumot kell bevinnünk naponta, többek között az életkortól, a nemtől és a hormonoktól függ. A serdülők kalciumszükséglete különösen magas, mivel a csonttömeg még mindig folyamatosan növekszik.

A terhesség és a szoptatás alatt is megnövekszik a szükséglet, mivel a születendő gyermeknek szüksége van az ásványi anyagokra a csontszerkezetek kialakulásához. Ha nem áll rendelkezésre elegendő kalcium az erekben, a szervezet visszaveszi a terhes nők csontjaiban lévő tartalékokat.

A napi kalciumszükséglet referenciaértékei:

Csecsemők 220-330 mg
1-3 éves gyerekek 600 mg
4-7 éves gyerekek 750 mg
8-9 éves gyerekek 900 mg
10-12 éves gyerekek 1100 mg
13-18 éves serdülők 1200 mg
Felnőttek 1000 mg
Terhes nők/szoptató anyák (19 év alatt) 1200 mg

Kalciumhiány – D-vitamin a kalcium hasznosításához

A D-vitamin-hiány a kalciumhiány egyik leggyakoribb oka. A szervezetben lévő kalcium elsősorban a belekben szívódik fel. Ezzel összefüggésben a D-vitamin elősegíti a vékonybélből való felszívódását és a kalcium beépülését a csontokba. Nagyon fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában – e nélkül nem lenne lehetséges a megfelelő kalciumbevitel. Ezért a D-vitamint a csontokban és a fogakban lévő kalcium „integrációs segítőjeként” is emlegetik.

A D-vitamin egyáltalán nem vitamin, hanem annak a hormonnak az előanyaga, amelyet a szervezet képes előállítani. Ennek alapfeltétele a napfény, mert az ultraibolya fény bőrsejtjeinket érve D-vitamin képződéséhez, a vesében és a májban zajló további folyamatok mellett pedig a hatóanyag, az úgynevezett kalcitriol termelődéséhez vezet.

A német „Nemzeti Fogyasztási Tanulmány” azt mutatja, hogy a nők 91%-a és a férfiak 82%-a nem rendelkezik kellőképpen D-vitaminnal. Németország földrajzi elhelyezkedése, ahol a téli hónapokban túl kevés a napsugárzás, megnehezíti a helyzetet.

Különösen az idős embereknek van gyakran alacsony a D-vitamin szintje, mivel a szervezet termelése az életkor előrehaladtával csökken.

Éppen ezért nagyon tanácsos a D-vitaminban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása, amely viszonylag kevés élelmiszerben található meg. Például a csukamájolaj és a zsírban gazdag halak, valamint a tojás és a különféle gombák a D-vitamin forrásai. A D-vitamin egyensúly szabályozása érdekében nem megfelelő napsugárzás esetén étrend-kiegészítők is javasoltak.

A kalciumhiány megelőzése – kalcium az élelmiszerekben

A tej és tejtermékek a legismertebb kalciumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak. Már 200 ml tehéntej is körülbelül 240 mg kalciumot biztosít, és így a napi kalciumszükséglet közel negyedét fedezi. A tej zsírtartalma egyébként nem játszik szerepet, hiszen az ásványianyag-tartalmat ez nem befolyásolja.A sajtok – különösen a kemény és félkemény sajtok, mint a parmezán, az ementáli vagy a tilsiter – különösen gazdagok kalciumban. Például egy 30 grammos Tilsiter szelet körülbelül 250 mg kalciumot biztosít.

Kalciumszükségletünket növényi eredetű élelmiszerekkel is fedezhetjük. Különösen a zöld leveles zöldségek, például a kelkáposzta vagy az édeskömény ajánlottak, de a gyógynövények, mint a petrezselyem, valamint a diófélék és magvak is hozzájárulnak a megfelelő kalciumellátáshoz.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az ásványvíz is jó kalciumforrás lehet. A különösen kalciumban gazdag ásványvizek literenként több mint 500 mg kalciumot tartalmazhatnak. A 150 mg/liter vagy annál nagyobb kalciumtartalmú ásványvizet kalciumban gazdagnak nevezhetjük.

Korábbi cikkünkben a táplálékpiramisról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!