A vegánok cinkellátása növényi forrásokból

A cink az egyik létfontosságú nyomelem, és mindenre kiterjedő, amelyre szervezetünknek számos funkcióhoz szüksége van. Mennyiségét tekintve a cinkre az emberi szervezetben hasonló mértékben van szükség, mint a vasra. Sajnos a szervezet maga nem tudja előállítani a cinket, és nem tudja nagy mennyiségben tárolni. Ezért is fontos gondoskodni arról, hogy ez a nyomelem rendszeres táplálékfelvétellel jusson be.

 

A cink támogatja kognitív funkcióinkat, fenntartja a normál látást és a nyomelem az immunrendszer normál működésében is részt vesz.

Mely élelmiszerek tartalmaznak cinket?

Az állati eredetű élelmiszerek gyakran nagy mennyiségű cinket tartalmaznak, és sok állati tápanyaghoz hasonlóan jobban felszívódhatnak a szervezetben, mint a növényi eredetű élelmiszerekből. A tejtermékek, a hús, a hal és a tojás nagy mennyiségű cinket tartalmaznak. Azonban az osztrigának van a legmagasabb cinktartalma.

A vegán és vegetáriánus étrendnek törekednie kell a jó növényi cinkforrásokra, például szójalisztre, teljes kiőrlésű termékekre, sajtokra vagy diófélékre. A tökmag cinkben is különösen gazdag.

A cink használhatósága

Ahhoz, hogy a nyomelem több mint 200 enzim működését szabályozni tudja a szervezetben, kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás cinkhiányt jelent. Egy másik probléma a különböző összetevők fogyasztása, amelyek megzavarják a cink felszívódását. Ide tartoznak a fitátok, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a sárgarépában, a tejben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben. A tanninban gazdag élelmiszerek, mint a kávé és a tea, szintén gátolják a cink biohasznosulását. Az úgynevezett biohasznosulás azt jelzi, hogy a táplálékban lévő tápanyag mennyire képes felszívódni és hasznosulni a szervezetben.

Ennek a rendelkezésre állásnak a növelése érdekében az ételeket cinkkel és fehérjével kell kombinálni. A csíráztatott szemekből és csíráztatott babból származó cinket is könnyebben hasznosítja a szervezet. A csírázás és a kelesztés során (pl. egyes kenyerek) a gátló fitát lebomlik, így a cink könnyebben felszívódik.

Doppelherz aktív Glükozamin extra 700

  • 700 mg glükózamin-szulfát és 50 mg kondroitin-szulfát
  • A C-vitamin hozzájárul a normál kollagén képződéshez a porc és a csont normális működéséhez
  • A cink, szelén és réz segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől

Korábbi cikkünkben a hajhullásról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt is olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!