A cink az egyik létfontosságú nyomelem, és mindenre kiterjedő, amelyre szervezetünknek számos funkcióhoz szüksége van. Mennyiségét tekintve a cinkre az emberi szervezetben hasonló mértékben van szükség, mint a vasra. Sajnos a szervezet maga nem tudja előállítani a cinket, és nem tudja nagy mennyiségben tárolni. Ezért is fontos gondoskodni arról, hogy ez a nyomelem rendszeres táplálékfelvétellel jusson be.
A cink támogatja kognitív funkcióinkat, fenntartja a normál látást és a nyomelem az immunrendszer normál működésében is részt vesz.
Mely élelmiszerek tartalmaznak cinket?
Az állati eredetű élelmiszerek gyakran nagy mennyiségű cinket tartalmaznak, és sok állati tápanyaghoz hasonlóan jobban felszívódhatnak a szervezetben, mint a növényi eredetű élelmiszerekből. A tejtermékek, a hús, a hal és a tojás nagy mennyiségű cinket tartalmaznak. Azonban az osztrigának van a legmagasabb cinktartalma.
A vegán és vegetáriánus étrendnek törekednie kell a jó növényi cinkforrásokra, például szójalisztre, teljes kiőrlésű termékekre, sajtokra vagy diófélékre. A tökmag cinkben is különösen gazdag.

A cink használhatósága
Ahhoz, hogy a nyomelem több mint 200 enzim működését szabályozni tudja a szervezetben, kiegyensúlyozottan kell táplálkozni. A kiegyensúlyozatlan táplálkozás cinkhiányt jelent. Egy másik probléma a különböző összetevők fogyasztása, amelyek megzavarják a cink felszívódását. Ide tartoznak a fitátok, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a sárgarépában, a tejben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben. A tanninban gazdag élelmiszerek, mint a kávé és a tea, szintén gátolják a cink biohasznosulását. Az úgynevezett biohasznosulás azt jelzi, hogy a táplálékban lévő tápanyag mennyire képes felszívódni és hasznosulni a szervezetben.
Ennek a rendelkezésre állásnak a növelése érdekében az ételeket cinkkel és fehérjével kell kombinálni. A csíráztatott szemekből és csíráztatott babból származó cinket is könnyebben hasznosítja a szervezet. A csírázás és a kelesztés során (pl. egyes kenyerek) a gátló fitát lebomlik, így a cink könnyebben felszívódik.
Doppelherz aktív Glükozamin extra 700
- 700 mg glükózamin-szulfát és 50 mg kondroitin-szulfát
- A C-vitamin hozzájárul a normál kollagén képződéshez a porc és a csont normális működéséhez
- A cink, szelén és réz segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől
További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.
Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!