Erős csontok – erős tartás

Minden nap aktívak vagyunk – sétálunk, futunk és dolgozunk, testünk pedig követi mindezt. Sok tényező felelős ezért – de a csontjaink is többnyire észrevétlenül adják nekünk a támaszt. A kalcium a csontváz fő alkotóeleme, ez biztosítja annak stabilitását. Azonban ez az ásvány folyamatosan kiürül a szervezetből...

Kalcium: "A csontépítő"

A kalcium (Ca) nélkülözhetetlen ásványi anyag az ember számára. Az emberi szervezet kalciumtartalma felnőtteknél körülbelül 1000-1300 gramm. A szervezetben lévő összes kalcium körülbelül 99%-a a csontokban és a fogakban található.

A kalcium a csontváz nélkülözhetetlen összetevője, és hozzájárul a csontok és a fogak normál fenntartásához. Mivel a csontok folyamatosan újjáépülnek, de a kalciumot a szervezet maga nem tudja előállítani, azt kellően és rendszeresen táplálékkal kell ellátni.

Jó kalciumforrások minden korosztály számára a tej és a tejtermékek .

Régóta köztudott, hogy a D-vitamin „a kalcium beépülését segítő anyagként” hozzájárul a normál csontok megőrzéséhez. Arra is ügyelnie kell, hogy elegendő D-vitamint kapjon. A szervezet saját maga is képes előállítani D-vitamint, ha rendszeresen napfénynek teszi ki a bőrt. Ez a házon belüli termelés azonban gyakran nem elegendő a mi szélességi köreinken. A szervezet kevesebb D-vitamint termel, különösen az őszi és téli hónapokban.

D-vitamin csak néhány élelmiszerben található, mint pl. a hal vagy máj jelentős mennyiségben.

Kinek kell különös figyelmet fordítania a kalcium bevitelére?

 • A legmagasabb csontsűrűséget a 30 év körüli emberek érik el. Eszerint az egészséges emberek évente körülbelül 1%-ot veszítenek csontjaik ásványi anyagaiból.
 • Sajnos bizonyos gyógyszerek (kortizon) vagy egyes élelmiszerek (pl. kóla és kávé túlzott fogyasztása) szintén hozzájárulhatnak a kalcium csontokból történő lebontásához.
 • növekedés során , de terhesség és szoptatás alatt is, valamint gyakran 45 év feletti nőknél (a nemi hormonok már nem képződnek) megnő a kalciumszükséglet.

A megfelelő kalcium azonban elengedhetetlen az egészséges csontszerkezethez és a megfelelő teherbíró képességhez. A csontsűrűség mérése (osteodenzitometria) használható a stabil csontok ellenőrzésére. Sajnos ezt a vizsgálatot általában magánklinikán lehet elvégeztetni.

Tehetsz valamit a rugalmas és stabil csontokért:

 • Ennek megelőzése érdekében egyen sok kalciumot tartalmazó élelmiszert: tejtermékeket, gyümölcsöket, zöldségeket, gabonát és halat. Naponta legalább 1000 mg kalciumot kell fogyasztania.
 • Győződjön meg róla, hogy megfelelő mennyiségű D -vitaminnal rendelkezik. A "kalcium-integrációs segítő" D3-vitamin szabályozza a kalcium felszívódását és elősegíti a csontszerkezetbe való beépülését.
 • A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a kalciumot a szervezet egyáltalán fel tudja venni.
 • A szervezet a szabadban töltve, napozással maga is elő tudja termelni a vitamint, de a területi elhelyezkedés miatt ez általában nem elegendő. A lazac, makréla és hering D-vitaminban gazdag (legalább heti 2-4 alkalommal).
 • célzott étrend-kiegészítő biztosítja az optimális kalcium és D3-vitamin ellátást. Ezek tabletta vagy pezsgőtabletta formájában kaphatók.

A kalcium a csontok és a fogak alapvető eleme

 • a normál csontmegőrzés
 • a normális izomfunkció
 • a jelátvitel az idegsejtek között
 • a normális véralvadás

Magnézium + kalcium + D3 pezsgő tabletta ajánlott a kiegyensúlyozatlan étrendhez vagy a megnövelt táplálkozási igényhez, pl. az olyan fizikai terhelések, mint a sport.

Korábbi cikkünkben a cinkellátásról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt is olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!