Normális, hogy hullik a hajam?

A haj fontos szerepet tölt be számunkra, hiszen az egészséges haj a szépséget és az egészséget tükrözi, emiatt igyekszünk hajunkat a lehető leghosszabb ideig egészségesen tartani. Sokan aggódnak, ha néhány hajszálat hagynak maguk után a zuhanyzóban vagy fésülködés után fésűben, viszont ez teljesen normális jelenség, mivel naponta jó pár hajszálat elveszítünk.

Hajhullás – Napi 100 hajszál normális

Napi 60-100 hajszál elvesztése normálisnak tekinthető. A „hajhullás” kifejezés ezért némileg félrevezető, hiszen ez nem nagy mennyiség, ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos a szőke hajjal rendelkező felnőtt fején átlagosan 140 ezer hajszál van.

Egy hajszál élettartama 2-6 év. Először megáll a növekedés, majd kihullik a helyéről. Rövid regenerációs időszak után, egy hajgyökérből akár 10 alkalommal is nőhet ki hajszál. Hajhullásról valójában csak akkor beszélünk, ha naponta több mint 100 hajszál hullik ki, hosszabb időn keresztül. Ennek számos oka lehet, amit érdemes szakemberrel kivizsgáltatni.

Terhesség és menopauza

A terhesség alatt a nők hormonális egyensúlya és anyagcseréje jelentősen megváltozik. Ez természetesen a hajnövekedésre is hatással van. A magas ösztrogénszint miatt sok terhes nő puhább bőrt és erős, fényes hajat élvez az első néhány hónapban. A szülés után az ösztrogénszint ismét leesik, és a hajgyökerek a növekedési fázisból a nyugalmi állapotba kerülnek – ez elősegítheti a hajhullást.

A menopauza idején sok minden történik a nő testében. A menstruációs időszak leáll, és a hormontermelés megváltozik. A női hormonok, például az ösztrogén mennyisége csökken a szervezetben, míg a tesztoszteron szint növekszik.
Az ösztrogén azonban fontos a haj növekedéséhez, a férfi hormonok gátolják azt. A csökkenő ösztrogénszint befolyásolhatja a hajgyökerek fontos tápanyagokkal való ellátását. A haj ritkulhat, vékonyabbá vagy törékenyebbé válhat.

Különösen a menopauza idején fontos a megfelelő tápanyagtartalmú étrend biztosítása. Szerencsére a megváltozott hajszerkezet nem feltétlenül jelenti a menopauza kezdetét – ez egyénenként változó.

Korábbi cikkünkben a Doppelherz klímavédelméről írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!