Cukorbetegség és szív- és érrendszeri betegségek

Ha valaki cukorbetegséggel küzd, könnyű csak a legmagasabb és legalacsonyabb vércukorszintre összpontosítani. De a vércukorszinten kívül nagyon oda kell figyelnie, hogy mi történik a szívvel és az erekkel.

Ennek az az oka, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a cukorbetegség leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye, ami növeli a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. Adatok szerint a cukorbetegek körülbelül 65 százaléka hunyt el e két állapot miatt.

Lehet, hogy a statisztikák riasztónak hangzanak, de nem elkerülhetetlen, hogy szív- és érrendszeri betegséggel vagy agyvérzéssel küzdjön. Kezelőorvosa segítségével kulcsfontosságú intézkedéseket tehet a kockázat csökkentése érdekében.

Kezelje vércukorszintjét

Vércukorszintjének optimális tartományon belül tartása megelőzheti vagy késleltetheti az érkárosodást. A vércukorszint időbeli értékelésének legjobb módja a hemoglobin A1C teszt. Az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét tükrözi. 7 alatti hemoglobin A1C szint a cél. Ha az Öné 7 vagy több, orvosának módosítania kell a cukorbetegsége kezelését.

Tartsa ellenőrzés alatt a vérnyomását

A magas vérnyomás (hipertónia) számos szív- és érrendszeri szövődményhez vezethet akárkinek, nem csak a cukorbetegeknek. A cukorbetegség növelheti a szövődmények súlyosságát, és felgyorsíthatja fejlődésüket. Emellett a cukorbeteg felnőttek körülbelül 73 százalékának magas a vérnyomása.

A cél: 140/90 higanymilliméternél alacsonyabb vérnyomás. Ha a vérnyomása magasabb, orvosa valószínűleg gyógyszert fog felírni annak csökkentésére.

A koleszterin és a triglicerid szabályozása

A vérzsírok egészségtelen szintje – a koleszterin és a trigliceridek – szintén szív- és érrendszeri betegségeket okozhatnak, akkor is ha nem cukorbeteg az adott illető. A magas vérnyomáshoz hasonlóan a károsodás általában rosszabb és gyorsabb, ha cukorbetegség is fennáll.

A cukorbetegeknél gyakran emelkedett a trigliceridszint, viszont a  lipoprotein (HDL) koleszterin szintjük viszonylag alacsony – ami nem más, minta „jó” koleszterin. Ezenkívül a cukorbetegeknél az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin részecskéi - a "rossz" koleszterinek - általában kisebbek és sűrűbbek, így nagyobb valószínűséggel zárják el az ereket.

Célok: 100 alatti LDL szint – akár 70 is lehet, ha egyéb szívbetegség kockázati tényezői vannak, és koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed; HDL szint nőknél - 50 felett, férfiaknál pedig 40 felett ideális, a trigliceridek 150 alatt nem okoznak problémát.

A cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek közötti szoros kapcsolat megértése fontos lépés az életveszélyes szövődmények megelőzésében. Egyeztessen orvosával kockázati tényezőkről és arról, hogyan változtathat rajtuk.

Korábbi cikkünkben a preventív gyógyászatról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!