Minden az ízületi kopásról

Az osteoarthritis, másnéven az ízületi kopás, a világ egyik leggyakoribb ízületi betegsége. Elsősorban az ízületi porcok károsodása jellemzi, aminek következtében az érintett ízület csontkárosodását is eredményezheti.

Lassan fejlődik ki, és a degeneratív betegségek közé tartozik. Az idősek gyakran panaszkodnak ízületi kopásról, de ez nem kell, hogy az öregség elkerülhetetlen jele legyen.

Mi történik az ízületi kopás során? 

Először az ízületi porc veszít rugalmasságából, puhává válik és letörik. A porc elhasználódik, és az ízületi membrán fájdalmas gyulladásaihoz vezet. Néha több csontanyag képződhet az ízületi szegélyeken, ami kompenzálni akarja a csökkenő porcokat. A környező lágyrészek így károsodnak, és korlátozzák az ízület mozgékonyságát.

Az osteoarthritis minden ízületet érinthet, de a betegek leggyakrabban térd-, ujj-, boka- vagy csípőízületi fájdalmakra panaszkodnak, mivel általában ezek az ízületek a leginkább megerőltetettek. Ha egyidejűleg több ízületet érint a kopás, azt polyosteoarthritisnek nevezik.

Becslések szerint Németországban legalább 5 millió embert érint az ízületi gyulladás, 75 év felett pedig gyakorlatilag mindenkit.

Az ízületi kopás okai és megelőzése

Az osteoarthritisnek számos oka lehet. Lehetőségünk van ezen okok egy részét előzetesen elkerülni, és ezáltal megelőzni azt. Általánosságban azonban elmondható, hogy az ízületek túlzott igénybevétele kedvezőtlen tényező kialakulásában.

A túlsúly az ízületek nyilvánvaló túlterhelései közé tartozik, mert minél nagyobb a súly, amely megterheli a mozgásszervi rendszert, annál nagyobb a károsodás is.

A terhelést az örökletes hajlam, az ízületek rossz elhelyezkedése (például valgus vagy varus deformitás) vagy sérülések, például keresztszalag- vagy meniszkuszszakadás is növeli. A fizikai munka, a versenysport vagy a gyors, hirtelen mozdulatokkal, fordulatokkal végzett sportolás is közrejátszhat abban, hogy a porc elhasználódik, és hosszú távon már nem tudja ellátni puffer funkcióját.

A mozgáshiány sem tesz jót az ízületeknek, mert a porcos szövetet maga nem látja el vérrel, tápanyagait kizárólag az ízületi folyadékból nyeri. Maga az ízületi folyadék (synovia) csak az ízület mozgása révén cserélődik.

A gyulladást más betegségek is okozhatják vagy felerősíthetik . Ide tartoznak az olyan anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség vagy a köszvény.

Alapvetően nem sorolható az örökletes betegségek közé, de a genetikai tényezők, mint az ízületi porcok összetétele, örökletesek.

Tünetei

Maga a porckopás eleinte valójában nem érezhető, de a következményei érzékelhetőek. Különösen kellemetlen az úgynevezett „reggeli merevség” és az bemelegedés előtti fájdalom gyakran emlegetett tünetei a gyulladásnak.

A fizikai aktivitás utáni és alatti fájdalmak súlyosan korlátozhatják az életminőséget a betegség későbbi lefolyásában. Az ízületi térben lévő horzsolt porcrészecskék által okozott gyakori reccsenés és ropogtatás osteoarthritisre utalhat. Az érintett személyek általában intenzíven fájdalmas szakaszok váltakozásáról számolnak be. A gyulladások, deformációk és az ízületi mobilitás korlátozásai előrehaladott tünetei a betegségnek.

Forduljon orvoshoz, ha az alábbi lehetséges tünetei vannak:

 • Reggeli merevség
 • Bemelegedés előtti fájdalom (később enyhülő fájdalmak)
 • Fájdalmak terhelés közben
 • Ízületi ropogás
 • Fájdalom nyugalmi állapotban és éjszaka
 • Ízületek duzzanata és vörössége
 • Érzékenység az időjárás változásaira
 • Mozgáskorlátozások

Diagnózisa

Bárki, aki az ízületi gyulladás tipikus tüneteitől szenved, jó kezekben van egy ortopéd orvosnál. Alapos konzultáció és fizikai vizsgálat után röntgenfelvételek további információkkal szolgálhatnak.

A röntgenfelvétel azonban csak a már kifejezett ízületi károsodást mutatja, és nem ad következtetést a beteg panaszainak súlyosságára vonatkozóan. Éppen ezért tisztázatlan eredmények esetén jobb képalkotó vizsgálatok, például számítógépes tomográfia (CT) vagy mágneses rezonancia képalkotás (MRI) is beépíthetők. Ezeket az eljárásokat általában nem alkalmazzák az ízületi betegségek korai szakaszában, a magas költségek miatt.

Kezelése

Sajnos a sérült porcok teljes helyreállítása nem lehetséges. Az osteoarthritis nem gyógyítható visszamenőleg. Kezelése következésképpen a fájdalmas tünetek enyhítésére, a mobilitás megőrzésére vagy akár javítására és a további betegségek elkerülésére korlátozódik.

A konzervatív kezelés rendszerint magában foglalja az adaptált fizioterápiát, a segédeszközök -mint a kötések vagy kötszerek - használatát, valamint a gyulladt ízületek hűtését vagy a már krónikus betegségek hőkezelését.

Akut ízületi fájdalmak esetén fájdalomcsillapítókat és/vagy gyulladáscsökkentő szereket írnak fel, viszont a gyógyszeres kezelést nem szabad hosszú távú terápiaként alkalmazni. A kortizon készítményeket közvetlenül az ízületbe is be lehet fecskendezni nagy fájdalommal járó tünetek esetén.

Az osteoarthritis kezelésében különösen fontos a rendszeres, alkalmazkodó és fájdalommentes testmozgás, mert a csontot védő porcok csak rendszeres mozgással jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

Sebészeti beavatkozást csak akkor szabad mérlegelni, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, és más egyéb intézkedés sem járt sikerrel. Ezek a műtéti beavatkozások lehetnek mesterséges ízületek (teljes endoprotézis/TEP) vagy ankylosis (arthrodesis) is.

Doppelherz System Kollagén 11.000 Plus

 • A C-vitamin hozzájárul a normál kollagén képződéshez a normális porcfunkció érdekében
 • Plusz 11 g kollagén-hidrolizátum és 100 mg kondroitin-szulfát
 • Ivó palack ízletes erdei gyümölcsös ízzel

Korábbi cikkünkben a preventív gyógyászatról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!