A betegségek előtt egy lépéssel – Preventív gyógyászat

Szív és érrendszer

Egy szív- és érrendszeri betegség elsősorban a betegséget kiváltó kockázati tényezők minimalizálásával előzhető meg. Szív- és érrendszeri betegség esetén ez azt jelenti: A rendszeres testmozgás növeli és/vagy fenntartja szíve teljesítőképességét.

Nem számít, hogy gyalogol, úszik vagy kerékpározik. Fontos, hogy a választott mozgásfajtát előzetesen egyeztesse háziorvosával. A munkahelyi kihívások és a magánéleti problémák nyugodt kezelése a napi program és a munkarend helyes felmérésével hozzájárulhat ahhoz, hogy személyes problémák egyáltalán ne merüljenek fel.

Kerülje a dohányzást, amivel 2 éven belül a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a nemdohányzókéra csökkentheti. Egyen változatos, vitaminokban gazdag étrendet, és kerülje a magas zsírtartalmú ételeket.  

A zöldség, a burgonya és a gyümölcs egészségesebb, mint a túlzott húsfogyasztás. Ha lehetséges, a zsíros húsfélék helyett fogyasszon sovány húst, halat és baromfit. Emellett a túlzott sófogyasztás és édesség mellőzése segíthet megelőzni a betegségeket. Az egészséges táplálkozás nemcsak a súlycsökkentésben, hanem a vérnyomás csökkentésében is segíthet.

A magas vérnyomás kockázati tényező. A rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges életmód és a dohányzás mellőzése hatékony intézkedés a megelőzésben. Örökletes magas vérnyomásra való hajlam esetén ezt már fiatalabb években is rendszeresen ellenőrizni kell.

A helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és az örökletes hajlam a vér magas lipidszintjének fő kockázati tényezői. Ez elősegíti az úgynevezett koszorúerek meszesedését, és ennek következtében a szívkoszorúér-betegséget is.

A kávé- és alkoholfogyasztás korlátozása javasolt, mert az is növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Tippek a helyes táplálkozáshoz és az ízületek védelméhez

Egészséges táplálkozás

Az életmódnak nagy jelentősége van az ízületek egészségének megőrzésében. A dohányzás mellőzése emiatt is javasolt, hiszen csökkenti az oxigénellátást, valamint a porc és az ízületi tok oxigénellátását. A kiegyensúlyozott étrend teljes kiőrlésű termékekkel, valamint sok friss gyümölccsel és zöldséggel rendkívül jótékony hatással van a szervezetre.

A C- és E-vitamin, valamint a szelén jó kiegészítő a szabad gyökök elleni küzdelemben. A kalcium és a D-vitamin kulcsfontosságúak a csontok erősítésében. Ezenkívül a glükozamint tartalmazó speciális kiegészítők hozzájárulhatnak az ízületek egészségének megőrzéséhez.

Túlsúly

Túlsúly esetén gyakrabban jelentkeznek ízületi panaszok és azok kopása, és az ízületek gyorsabban kopnak az extra igénybevétel miatt.

A túlsúly tehát elősegíti az arthrosisok kialakulását, és már meglévő ízületi bajok esetén megterheli az ízületeket. Ebben az esetben elsősorban a súlycsökkentés javasolt. A fogyás és/vagy a normál testsúly megőrzése kiváló ízületvédelem.

Az életkor előrehaladtával az energiaigény érezhetően csökken, így a súlycsökkentés és/vagy a normál testsúly megőrzése csak kevesebb étkezéssel és/vagy több mozgással lehetséges.

Ízületek gondozása

Fontos, hogy védjük az ízületeket a nagy és egyoldalú terheléstől. Ez vonatkozik a már sérült ízületekre, de egyben megelőző intézkedésként is alkalmazható. Minden fájdalmat kerülni kell.

A napi rutinban számos lehetőség kínálkozik az ízületek védelméhez:

  • Ne üljön mozdulatlanul órákig / ne maradjon merev testtartásban; ehelyett gyakrabban változtassa a pozíciót, álljon fel, sétáljon körbe, nyújtózkodjon…
  • Ügyeljen a megfelelő munkamagasságra a munkahelyen és otthon.
  • Kerülje a nehéz terheket, pl. ossza ki a bevásárlótáskákat mindkét karjára.
  • Tárgyak emelésekor hajlítsa be a térdét, és emelje fel a terhet a lehető legközelebb a testhez.
  • Használjon kiváló minőségű, közepesen kemény matracot, amely támogatja a gerinc természetes formáját.
  • Ügyeljen a jó cipőkre: kényelmes lábágy és puha, párnázó talp.

Következtetés: Kerüljön mindent, ami megerőltetést vagy akár fájdalmat okoz!

Korábbi cikkünkben a magas vérnyomásról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!