Minden amit a vérnyomásról tudni kell

A szívverés által kiváltott, a vénák, artériák és kapillárisok érfalaira jutó erőt vagy a vér nyomását vérnyomásnak nevezzük. De a „vérnyomás” kifejezés a mindennapi nyelvhasználatban csak a nagyobb artériák nyomását jelenti.

A vérnyomás feladata az egész szervezet vérkeringésének biztosítása annak érdekében, hogy elegendő oxigénnel és tápanyaggal lássa el azt. Az egészséges szervezet dinamikusan szabályozza a vérnyomást, vagyis ha szükséges, a perctérfogat megnövekedésével, valamint az erek (ellenálló erek) összehúzódásával vagy tágulásával.

A vérnyomást nagyjából a szív szintjén mérik, és Hgmm-ben (higanymilliméterben) vagy kPa-ban (kilopascal) adják meg.

Nyugodt állapotban a szív percenként körülbelül 70-szer ver; közben a szívizom összehúzódik, majd ismét ellazul. A szív összehúzódási fázisában (szisztolé) a kamrák összehúzódnak, és a szívből az aortán keresztül pumpálják a vért a keringésbe. A vérnyomás akkor a legmagasabb, amikor a szív a legerősebben összehúzódik. Ezt az értéket szisztolés vérnyomásnak nevezik .

szív relaxációs fázisában (diasztolé) a kamrák ismét kitágulnak, és ismét megtelnek vérrel. Ebben a fázisban nem pumpálnak vért a keringésbe. Ennek eredményeként a vérnyomás csökken. A legalacsonyabb vérnyomásszintet diasztolés vérnyomásnak nevezik .

Ezért a vérnyomásmérés során mindig 2 szintet kell figyelni. Az első szint a szisztolés vérnyomást, a második szint a diasztolés vérnyomást jelzi.

A fiziológiai („normál”) vérnyomásszint 120/80 Hgmm. Olyan tényezők, mint az életkor, a nem és a fizikai állapot befolyásolják ezeket a szinteket. Ha vérnyomásmérés közben a szint folyamatosan 150/90 Hgmm felett van, ezt magas vérnyomásnak (hipertóniának) nevezik.

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás 100/60 Hgmm alatt van a nőknél és 105 Hgmm/65 Hgmm alatt a férfiaknál.

A vérnyomásmérés fontos diagnosztikai eszköz a szív- és érrendszeri funkciók egészségkárosodásának időben történő kimutatására.

Vérnyomásszintek osztályozása

A vérnyomás szintje is korfüggő. Fiatalabb években alacsonyabbak, mint idős korban. Például a csecsemők normális vérnyomása 85/65 Hgmm, a 6 éveseké 95/60 Hgmm, a 14 éveseké pedig nagyjából 110/70 Hgmm.

A 120/80-as vérnyomást felnőtteknél optimálisnak, a 105/65 alatti értékeket alacsony vérnyomásnak (hipotóniának), a 140/90-et meghaladó értékeket pedig magas vérnyomásnak (hipertóniának) tekintik. Az alábbi táblázat segít a vérnyomás felmérésében.

Természetes vérnyomás-ingadozások

Vérnyomásunk valójában nem mindig állandó, hanem a nap folyamán alkalmazkodik a körülményekhez. Az életkor, a nem és a napszak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni. A táplálkozás, a testsúly, a fizikai és pszichés terhek vagy bizonyos gyógyszerek is befolyásolják a vérnyomást.

A fizikai vagy pszichés megterhelés hatására a vérnyomás emelkedik, míg a nap csendes szakaszaiban a vérnyomás csökken. Ingadozása általában a szervezet természetes alkalmazkodása a napi szükségletekhez, és az egészséges embereknél gyorsan újra kiegyenlítődik.

Rendellenes vérnyomás-ingadozások esetén érdemes lehet a vérnyomást a nap különböző szakaszaiban megmérni, vagy 24 órás mérést végezni.

Magas vérnyomás

A krónikus magas vérnyomás (artériás hipertónia) a szív- és érrendszer betegsége, és az érelmeszesedés egyik fő kockázati tényezője, következésképpen a szívinfarktus és a stroke kockázati tényezője.

A szív, az agy, a vesék és a szemek különösen szenvedhetnek az artériákat érő tartós nyomásterheléstől. Az artériás magas vérnyomást mindig orvosilag ellenőrizni kell, és ha az egészséges életmód nem elegendő a vérnyomás csökkentésére, akkor gyógyszeres kezelést kell biztosítani.

A nemzetközi definíció szerint 1. stádiumú hipertónia akkor áll fenn, ha a szint tartósan 140/90 Hgmm felett van. A 180/110 Hgmm feletti szint súlyos magas vérnyomásnak minősül.

A betegek többségénél nincs egyértelmű ok, mivel az elsődleges magas vérnyomást kezelik. Ritka a másodlagos magas vérnyomás – amely egyértelműen mögöttes betegség, például a vese vagy az endokrin rendszer miatt alakul ki. Ezután az elsődleges cél ennek az alapbetegségnek a kezelése.

Az olyan gyógyszerek, mint az étvágycsökkentők, a nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. diklofenak) vagy a fogamzásgátló tabletta mellékhatásként vérnyomás-emelkedést is okozhatnak. A magas vérnyomás kockázati tényezői a túlsúly, a mozgáshiány, a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a stressz is lehetnek.Egyes esetekben az egészséges életmód sem elegendő a magas vérnyomás megelőzésére vagy csökkentésére. Kritikusan megemelkedett magas vérnyomás esetén számos gyógyszer áll rendelkezésre, mint például béta-blokkolók, vízhajtók vagy ACE-gátlók.

Azt, hogy milyen vérnyomáscsökkentő szereket írnak fel, az orvos egyénileg határozza meg, mert a gyógyszerosztály a már meglévő állapotoktól és a vérnyomásszinttől függ.

A vérnyomáscsökkentő szerek nem tudják gyógyítani a magas vérnyomást, csak bizonyos határok között csökkentik azt.

Alacsony vérnyomás

Alacsony vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért érték nőknél 100/60 Hgmm, férfiaknál 110/70 alatt van.

Alacsony vérnyomás esetén az ér szélességével arányosan nem pumpálódik ki elegendő vér a szívből. Következésképpen előfordulhat, hogy a vérnyomás már nem elegendő az agy vérrel vagy oxigénnel való ellátásához. Különösen hosszú ideig tartó állás vagy gyors felállás esetén ez izzadáshoz, szédüléshez vagy hirtelen eszméletvesztéshez vezethet.

Elvileg hipotónia esetén nem feltétlenül szükséges gyógyszert adni, kivéve, ha a kísérő tünetek túl súlyosak. Az érintettek közül sokan még egyszerű viselkedési szabályokkal is segítséget kapnak, mint például a reggeli meleg és hideg kontrasztzuhany, a lassú felkelés vagy a kávé vagy tea fogyasztása.

Az alacsony vérnyomás lehet veleszületett, de oka lehet stressz vagy az idegsejtek túlterhelése is. A serdülők és a nagyon karcsú nők gyakran érintettek.

Doppelherz aktív Coenzym Q10+B-vitamin

  • B12-vitamin a megfelelő energia háztartásért és a fáradtság csökkentésére
  • B5-vitamin a mentális teljesítő képességért
  • Antioxidáns tulajdonságának köszönhető pozitív hatása van az érelmeszesedésben, szívinfarktust követően, magasvérnyomásban, Alzheimer korban, skizofréniában, cukorbetegségben, elhízás kapcsán és a legtöbb rákos megbetegedésben.

Doppelherz aktív Tőzegáfonya + Tökmag

  • 800 mg áfonya-kivonattal és 200 mg-os tökmag kivonattal napi dózisban
  • C-vitamin és szelén, hogy támogassa az immunrendszer normális működését
  • A tökmag tartalma miatt remek immunerősítő, magzatvédő, koleszterinszint csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik

Korábbi cikkünkben a kalcium fontosságáról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!