A táplálék piramis
1. szakasz: víz – alapélelmiszer
A folyadékbevitel adja étrendünk alapját, hiszen a vízhiány befolyásolja leggyorsabban közérzetünket. A víz nélkülözhetetlen a zavartalan szervműködéshez, szabályozza a testhőmérsékletet, folyékonyan tartja a vért, oldja és szállítja a tápanyagokat.
Mivel szervezetünk folyamatosan vizet veszít, ezért rendszeresen kell pótolnunk a megfelelő mennyiséget. Naponta legalább egy-két liter folyadék bevitele cukormentes italok, ásványvíz, gyógynövény- vagy gyümölcstea formájában szinte kötelező.
2. szakasz: gyümölcsök és zöldségek
A szilárd étrend legnagyobb részét a növényi alapú élelmiszereknek kell kitenniük – különösen a friss gyümölcsöknek és zöldségeknek. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fitokemikáliákkal, amelyek szabályozzák a létfontosságú folyamatokat.
Napi három adag zöldség és két adag gyümölcs ideális – lehetőleg nyersen. A frissen facsart gyümölcslevek, turmixok , gyümölcsdesszertek vagy saláták esetében számos variáció lehetséges.
3. szint: tiszta energia rostokból és gabonákból
A gabonatermékek, a burgonya és a hüvelyesek adják a legtöbb szénhidrátot, amelyből szervezetünk tiszta energiát nyer. A természetes élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű termékek a legjobbak. Magas rosttartalmúak elősegítik az egészséges bélműködést és növelik a jóllakottság érzését.
Naponta háromszor fogyasszunk szénhidrátot – például reggelire müzlivel, ebédre sült burgonyával és este két szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.
4. szakasz: tej, hús és hal
Az állati táplálékok mottója a mértékletesség, és a rendszeresség. Belőlük származik a kiváló minőségű fehérje energiaegyensúlyunkhoz, valamint az izmok és más szövetek fejlődéséhez.
Magas kalciumtartalmuk miatt szükségünk van a tejre és a tejtermékekre is a csontok egészségéhez, míg a hús és a hal vasat és B-vitamint, jódot, szelént és omega-3 zsírsavat is tartalmaznak.
A megfelelő kalciumbevitelhez naponta egy pohár tejet, joghurtot vagy egy darab sajtot kell elfogyasztani, kiegészítve körülbelül 100 gramm zsírszegény hússal, hallal, tojással vagy tofuval.
5. szint: A zsír nem csak zsír
Valójában a zsírral kellene spórolnunk, mert gyorsan felhalmozódik zsírtartalékként. A növényi olajokban található telítetlen zsírsavak jótékonyabbak az egészségre, mint a vajban vagy a disznózsírban található úgynevezett telített zsírsavak. A létfontosságú anyagok egész sorával támogatják szervezetünket.
Naponta négy-hat teáskanál olíva- vagy repceolaj elegendő salátaöntetekhez és ételek melegítéséhez, valamint két kanál vaj vagy margarin kenőanyagként.
6. szint: Egy kis bűnözés belefér
Az édes és sós édességek, valamint a cukros italok a piramis csúcsán állnak, hiszen szinte semmilyen vitamint, viszont rengeteg kalóriát tartalmaznak.
Teljesen nélkülözhetnénk ezeket az ételeket életünkből, azonban időnként kényeztethetjük magunkat egy-egy csokoládéval, gyümölcstortával vagy egy kis nassolnivalóval.
Mi az, hogy „tiszta étkezés”?
Hallottál már a „tiszta étkezés” kifejezésről? A tiszta táplálkozás nem új diéta, hanem egy egészséges táplálkozási koncepció elnevezése, amelyben csak feldolgozatlan, azaz "tiszta" ételeket esznek.
Minél több adalékanyagot, tartósítószert, színezéket, ízfokozót vagy édesítőt adnak hozzá egy ételhez, annál nehezebb a szervezetnek azt ésszerűen felhasználni. A tiszta táplálkozás célja, hogy tisztában legyünk az ételekkel és a testünkkel. Az egészséges fogyás gyakran a tudatos táplálkozás pozitív mellékhatásaként könyvelhető el.
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek és a mesterséges adalékanyagok a tiszta étkezés során kikerülnek az étlapról. Ez elkerüli az üres kalóriát és kevés tápanyagot tartalmazó élelmiszereket, például az ipari cukrot vagy a fehér lisztet. Még a műanyagba csomagolt vagy zsugorfóliázott dolgokat sem veszik meg.
A tiszta táplálkozás középpontjában a friss, lehetőleg regionális élelmiszerek állnak, mint például a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, növényi zsírok, tojás, tej, valamint hal és sovány hús. Minden frissen készült, késztermékek egyáltalán nincsenek.
Napi öt-hat fogást kell enni, ami a legjobban kombinálja a szénhidrátot és a fehérjét. Az Eat Clean sok tekintetben erősen emlékeztet a DGE (Német Táplálkozási Társaság) által ajánlott teljes értékű élelmiszerekre.
A tiszta táplálkozási koncepció elvileg mindenki számára megfelelő. Talán az összes szabály szigorú betartása nem mindig mindenki számára megvalósítható vagy kívánatos. Az alapelvek figyelembevétele azonban sokszor javítja étrendünket és ezáltal a tápanyagellátásunkat és immunrendszerünket is érdemben erősítheti!
A tiszta étkezés 10 alapelve
- Nincs feldolgozott élelmiszer
- Nincs csomagolt vagy zsugorfóliázott élelmiszer
- Kezdje a napot egy jó reggelivel
- Napi öt-hat kisebb étkezés
- Ha lehetséges, kombináljon minden fehérjeforrást szénhidráttal
- Igyon sok vizet (2-3 liter)
- Kiegyensúlyozott táplálkozás értékes fehérjékkel, összetett szénhidrátokkal, friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint egészséges zsírokkal
- Kerülje a magas kalóriatartalmú, fehér lisztet vagy cukrot tartalmazó ételeket
- Kerülje az egészségtelen telített zsírokat vagy hidrogénezett olajokat (chips, sült ételek)
- Ne fogyasszon alkoholt
További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.
Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!
