Életünk során minden egyes nap kihívásokkal nézünk szembe. A hétköznapi stresszel azonban könnyebb megbirkózni, ha agyunk megfelelő frissességgel dolgozik. Ekkor képesek vagyunk koncentrálni, fogékonyak vagyunk az új dolgok elsajátítására, memóriánk jól működik és erős idegrendszerünk miatt kitartóbbak vagyunk. Ha az agyfunkciók támogatásáról és az agyműködés serkentéséről beszélünk, a glükóz-fruktóz és különféle egyéb cukrok, a koffein, a ginzeng, a magnézium és a B-komplex étrendkiegészítők, Omega-3 zsírsavak, a ginkgo biloba és társaik mind szóba jöhetnek, de hallott-e már Ön a lecithinről?
A lecithinről…
… egy olyan zsír (foszfolipid), mely részt vesz az idegrendszerben található sejtek membránjának felépítésében. Itt fontos megemlítenünk, hogy nem csak az idegsejteket és az agyat támogatja a lecithin, de kiemelt szerepe is van az emberi szervezet sejtjeinek, a csontvelő, a máj, a szív és az izmok optimális működésében.
Figyelemre méltó hatás
A lecithinnek számos jótékony hatása ismert, több területen is. Kiváló májbetegségek kezelésére, a magas koleszterinszint csökkentésére, a sportteljesítmény javítására, az álmatlanság és a stressz tüneteinek enyhítésére. A lecithin gyakran kerül említésre úgy, mint az „idegek tápláléka”. Szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet. Mivel a sejtek felépítésében is szerepet játszik, hatására nő a szervezet teljesítőképessége.
Érdemes figyelmet szentelni az alvási szokások javítására és a stressz, a szorongás csökkentésére kifejtett hatására. Míg egyes agyfunkciókat támogató anyagok inkább csak stimuláló hatást fejtenek ki (ide tartoznak a korábban említett különféle cukrok, koffein, ginzeng), mely a stressz fokozódását eredményezheti, addig a lecithin inkább idegnyugtató hatással bír.
Természetes lecithin-források
Agyunk frissességét táplálkozásunkkal biztosíthatjuk. A táplálékaink közül a természetes lecithin-források közé tartoznak az állati belsőségek (például máj), a vörös húsok, a tenger gyümölcsei, a tojás, a földimogyoró, a búzacsíra, a repceolaj, a napraforgóolaj, a zöld színű zöldségek (brokkoli, kelbimbó) és a hüvelyesek (fekete bab, vesebab vagy akár a szójabab).
Szervezetünk nem képes sokáig tárolni ezeket a vitaminokat, ezért megfelelő menyiségben és rendszeresen magunkhoz kell venni ezeket a táplálkozásunk során. Az említett élelmiszereket általánosságban véve gyakran fogyasztjuk, ám bizonyos életmódbeli sajátosságok indokolttá teszik az étrendkiegészítők szedését. A tojás és a földimogyoró okozta allergia széles körben ismert, a zöldségallergia viszont már kevésbé. Az érme másik oldalán pedig a vegán és vegetáriánus étrendek az állati eredetű élelmiszerek teljes vagy részleges kizárásán alapulnak (ilyen élelmiszerek lehetnek: a tojás, a húsfélék, belsőségek és a tenger gyümölcsei).
Az okos döntés elengedhetetlen
A lecithin a B-vitaminokhoz, a magnéziumokhoz és a ginkgo bilobához hasonlóan hozzájárul a stimulált idegrendszer megnyugtatásához. Előnyös hatásai tovább fokozódnak B-vitamin komplexum jelenlétében. A Doppelherz aktív Lecithin + B-vitamin komplex étrendkiegészítő ilyen formában tartalmazza ezt a párosítást, illetve a folsav és az E-vitamin is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően dolgozza fel a vitamint. A folsav hozzájárul a megfelelő vérképzéshez és az immunrendszer működéséhez. Az E-vitamin védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben.
További információ:
magyar nyelven:
https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_kisokos/lecitin
http://www.50plusz.hu/praktikak/etrendkiegeszitok/lecitin
angol nyelven:
https://www.verywellhealth.com/lecithin-4771091
További Doppelherz termékeinkről információ a doppelherz.hu oldalon található.
Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot!