Doppelherz Porcvitamin – Cikk a RECEPT NÉLKÜL Újságban
zavorszki.amanda Egyéb 0 komment

Miért kell a kollagén?

 

A kollagén egy speciális fehérje, szervezetünk fontos építőanyaga, mintegy ragasztóként biztosítja az emberi szervezet kötő- és támasztószöveteinek, köztük izmainak, izületeinek tartását, szakítószilárdságát.

A kollagén egy polipeptid, a szervezetünk legnagyobb fehérjéje, aminosavakból épül fel. A legtöbb kötőszövet és támasztószövet alkotóeleme, építőanyaga: az emberi test mintegy 25 százalékát kollagén teszi ki. Gondoskodik az izmok, inak, ízületek, csontok, porcok teherbírásáról, tartószilárdságáról, a bőr rugalmasságáról, feszességéről.

A kollagén folyamatosan termelődik a szervezetünkben, az idő múlásával illetve a mozgásszervek fokozott igénybevételével azonban ez a termelődés nem feltétlenül fedezi a szükségletet, így a kollagén pótlásra szorul. Életmódi körülmények (így például a dohányzás és a túlzásba vitt napozás, szoláriumozás) is ronthatják a kollagén újratermelődését. A kollagén hiányát jelezhetik az ízületi problémák, fájdalmak, gyulladások, de ennek jele lehet az is, ha a bőr elveszíti a rugalmasságát, petyhüdtté, ráncossá válik. 

 

Kollagénforrások

 

A szervezet megfelelő kollagén szintjének fenntartásához teljes értékű fehérjék fogyasztására van szükség,  C-vitamin jelenlétében, mivel erre is szükség van a kollagén képződéséhez.

 

Az állati eredetű táplálékok (például a halak és szárnyasok húsából, bőréből, csontjából készült ételek) és a gombák, egyes növényi fehérjék, például a hüvelyesek tartalmaznak kollagént, de ezek nehezen emészthető ételek, és a kollagén tartalmuknak csak kisebb hányada hasznosul. Az állatok bőre, csontja kollagénban gazdag, így például a csontleves és a kocsonya jó kollagénforrás.

Ezért szerencsés emellett kollagént tartalmazó táplálék-kiegészítő készítményekkel is gondoskodni a kollagén pótlásáról.

A kollagént pótló étrend-kiegészítő készítmények hidrolizált, könnyebben hasznosuló, gyorsabban felszívódó formában, peptidekre bontva tartalmazzák a kollagént, így a véráramba kerülve hamar eljut azokhoz a szövetekhez, ahol szükség van a pótlásra. Ezért a kollagénkészítmények segítségével jelentősen csökkenthetők az ízületi bántalmak, például az ízületi kopás és gyulladás okozta fájdalom, duzzanat és ízületi merevség.

Legszerencsésebb, ha a kollagénnel egyidejűleg olyan vitaminokhoz, nyomelemekhez is hozzájut a szervezet, amely segítik a kollagén felszívódását. Így például a mikrotápanyagok közül a C- és a D-vitamin, illetve az  ásványi anyagok közül a szelén és a réz javítja a  kollagén- és a porc képződését.