Erő és védelem: az immunrendszer
dr. Domonkos István Kiegészítők 0 komment

Erős immunrendszer

Az immunrendszer elnevezés, mely a latin "immunis" szóból ered, azt jelenti: érintetlen, valamitől szabad. A test egészségi állapotáért felelős védelmi rendszer, afféle „rendőrségként” funkcionál, amely az egész szervezetet megvédi az esetleges betolakodóktól. Az esetleges betolakodók alatt különféle baktériumok, vírusok, gombák, paraziták vagy szennyező anyagok lehetnek. Az immunsejtek milliárdjainak és a kifinomult védekező rendszernek köszönhetően azonban egy egészséges embernek általában nem jelent problémát a támadások elhárítása. Az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan életmód és étrend, az állandó és fokozott stressz, a mozgás-és alváshiány azonban hátráltatják immunrendszerünk működési teljesítményét, és ha az immunológiai védekező funkciónk nem megfelelő, megbetegedhetünk.

Az immunrendszer működése

Immunrendszerünknek számos különböző módon képes leküzdeni a betegségeket okozó mikroorganizmusokat. A nem specifikus immunvédelem, más néven veleszületett immunitás az elsődleges védőpajzs számos fertőzés ellen, ez azonban bizonyos kórokozókkal szemben nem tudja megvédeni a szervezetet. Bőrünk, nyálkahártyánk, gyomorsavunk és vizeletünk, valamint fehérvérsejtjeink és bizonyos hírvivőanyagok a nem specifikus immunválasz részét képezik. A specifikus immunvédelem viszont csak bizonyos kórokozókkal való érintkezés után alakul ki, ezért szerzett immunitásnak is nevezik. Az immunrendszer ekkor memóriasejteket hoz létre, hogy a test azonnal reagálni tudjon ugyanazon kórokozó ismételt támadásaira.

15 tipp az erős immunrendszerért

 • Alakítson ki kiegyensúlyozott és változatos étrendet! Részesítse előnyben a szezonális ételeket!
 • Szellőztessen rendszeresen, naponta 3-4 alkalommal 10 percig! Ez csökkenti a vírusok és baktériumok számát.
 • Rendszeresen mosson kezet, főként kilincsek, bevásárlókocsik, kulcsok, készpénz érintése után!
 • Kerülje a tömegben való szoros érintkezést! Tüsszögés, köhögés esetén ekkor nagyobb a cseppfertőzés útján való megbetegedés esélye.
 • Használjon orrspray-t! Az orröblítéssel eltávolíthatja a kórokozókat az orrgaratból. A TENGERVÍZ TARTALMÚ ORRSPRAY például különösen jó, hogy megtisztítsa az orrnyálkahártyát.
 • Szaunázzon, vagy alkalmazzon váltózuhanyt! A hideg-meleg hőmérséklet váltogatása fokozza a vérkeringést és arra serkenti a testet, hogy gyorsabban reagáljon a hőmérséklet ingadozására. Betegség esetén azonban kerülje a szaunázást, hogy ne terhelje meg még jobban a szervezetét. A hűvös, ingadozó májusi hőmérséklet is megtévesztő lehet, amikor akár a felfázás is előfordulhat. Ekkor egy TŐZEGÁFONYA TARTALMÚ KÉSZÍTMÉNY a szükségben nagyszerű segítség.
 • Nevessen sokat! Ez csökkenti a stresszhormonok termelését, ellazítja az izmokat és pozitív hatást gyakorol a vérkeringésre is.
 • Élvezze a napsütést! Így természetes módon D-vitamin termelődik a szervezetében.
 • Ügyeljen az elegendő és megfelelő folyadékbevitelre! Ez naponta minimum 2 litert jelent.
 • Lazítson! A túl sok stressz az immunrendszer számára komoly kihívást jelent. Támogassa idegrendszere nyugalmát és mentális teljesítőképességét például LECITHIN és B-VITAMIN tartalmú étrendkiegészítővel!
 • Ügyeljen a bélflóra egyensúlyára! Az immunsejtek körülbelül 70%-a a belekben található, a védekezési reakciók nagy része itt zajlik le. Az egészséges bélflóra segít elhárítani a kórokozókat.
 • Fogyasszon csípős ételeket! Ez serkenti az orrnyálkahártya vérkeringését, így a kórokozók gyorsabban távoznak.
 • Mozogjon rendszeresen! A friss levegőn a mérsékelt testmozgás is jót tesz a vérkeringésnek, ráadásul a nagyobb állóképesség erősebb immunvédelmet biztosít. Mozgásszerveink támogatásához továbbá, hogy gondtalanul végezhessük bármely életkorban és helyzetben a testedzést, egy GLÜKOZAMIN tartalmú készítmény jó kiegészítést jelenthet.
 • Ügyeljen az elegendő mennyiségű alvásra! Alvás közben immunrendszerünk munkája fokozódik, a védelmi sejtek felszabadulása megnöveli a vírusok és baktériumok elleni hatékonyságot.
 • Célozza meg az Ön számára optimális testsúlyt! Bizonyos súlyhiány, illetve felesleg hátráltathatja az immunrendszer működését.

A Doppelherz aktiv Folsav 800 azért különösen jó választás, mert az immunerősítő vitaminokat és ásványi anyagokat ötvözi.

Immunrendszerünket a C, B6, B12, D és E vitaminok, a folsav, valamint a cink és a szelén erősítik meg jelentős mértékben, amelyeket hogyha táplálkozás útján nem tudunk bevinni elegendő mennyiségben, pótolhatjuk például kapszulás formában. 

Korábbi cikkünkben a smoothie-k immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról írtunk, olvassa el ezt is! További különleges immunerősítőkről itt olvashat!

További Doppelherz termékeinkről információ a www.pharmacy-technology.hu oldalon.

Bármilyen kérdése merülne fel, vegye fel velünk a kapcsolatot ITT!