Mosquito®: Itt a kullancsszezon!

Kirándulni nagyszerű dolog, napjainkban pedig a COVID-19 miatt fokozottan sokakban felértékelődött e szabadidős tevékenység gyakorlásának vágya. Amikor végre a természetbe juthatunk, valószínűleg a legkevésbé sem szeretnénk a kirándulással járó kellemetlenségekkel vagy annak következményeivel foglalkozni. Mindig érdemes azonban felkészülni bizonyos szinten a bőrünkre és hosszú távon az egészségünkre potenciális veszélyt jelentő kullancsokra.

Erdei túra közben is érdemes figyelni a kárt okozó rovarokra!

Kullancsok és kullancscsípés

A kullancsok nedves és növénydús területeken élnek, különösen jól érzik magukat magas fűben, aljnövényzetben vagy bokrokban. Jellemzően nem vándorolnak nagy távolságokra az élőhelyüktől. Egyik helyről a másikra táplálkozásuk következtében kerülnek, mivel az arra elhaladó állatok és emberek bőréhez tapadnak. A kullancsok összességében véve apró vérszívók, és az emberek számára súlyos tünetekkel járó betegségeket (pl. Lyme-kór) hordozhatnak. A kullancsok nyálában leledzik az a betegséget kiváltó organizmus (Borrelia burgdorferi), amely felelős a betegség továbbításáért. Harapáskor a fejét a bőrbe temeti, mely az az emberek esetében gyakran fájdalommentes, azonban később viszketés, égető érzés, bőrpír és esetenként anafilaxiás reakció kísérheti.

Kullancs nyugalmi állapotában

Hogyan kerülhetjük el?

A megelőzés elsődleges cél. Ennek érdekében javasolt a zárt öltözet (hosszú nadrág, hosszú ujjú blúzok, nadrágszár feletti harisnya és zokni, zárt cipő) viselése, amely megnehezíti, ellehetetleníti a kullancsok bőrrel való közvetlen érintkezését. A világos színű ruhák viselése pedig azért előnyös, mert így a kullancs sötét teste könnyebben észrevehetővé válik és még időben eltávolítható.

Kullancsé és szúnyogriasztók, amikre megéri beruházni

2016-ban a Tudatos Vásárlók Egyesülete 21 szúnyog-és kullancsriasztót vizsgált meg a piacon. A következő termékek bizonyultak a legjobbaknak az összetételüket, hatásukat illetően:

  • Alva Effitan Bio szúnyog és kullancs elleni spray
  • Aromax Szúnyog és kullancsriasztó spray
  • Autan plus spray
  • Bitefree szúnyog és kullancsriasztó spray
  • Off! Max rovarriasztó aeroszol
  • S-quito free szúnyog és kullancsriasztó aeroszol
  • Vape Derm Invisible szúnyog-kullancsriasztó
  • Naturland  szúnyog és kullancsriasztó spray 100ml
  • Protect szúnyog és kullancsriasztó spray

Szúnyog a csípési folyamat közben

Természetes megoldások

Vannak továbbá olyan házilag is elkészíthető, természetes alternatívák a klasszikus riasztószerek helyett, illetve mellett, amelyekkel távol tarthatjuk magunktól az apró vérszívókat. Ezeket használhatjuk önmagukban, de akár vízzel vegyítve spray formában is, különböző kombinációkban. A leghatékonyabb természetes anyagok, amelyek távol tartják a kullancsokat:

  • cédrusolaj (ez el is pusztítja őket)
  • citronella, teafa, menta illóolajak, eukaliptusz és neem olaj,
  • narancs-és fahéjolaj, levendulaolaj, rózsaolaj és geránium
  • almaecet.

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A legfontosabb ilyenkor a kullancs azonnali és gyors eltávolítása. Ez megóv a kullancs által terjesztett Borellia baktériumfertőzéstől, melyet a kullancs az első 12-24 órában adhat át önmagából. A helytelen eltávolítási eljárásokat kerüljük el! A vazelinnel vagy hővel történő ingerlés hatására a kullancs veszélyben érezheti magát, így könnyen előfordulhat, hogy öklendezni kezd, melynek hatására az említett 12-24 órás baktériumterjesztési időintervallum a töredékére csökkenhet. Továbbá, különböző veszélyes méreganyagokat bocsáthat a véráramba. A kullancs eltávolításakor bölcsen kell eljárnunk a megfelelő eszközzel és a megfelelő módon.

Mosquito®, a legprecízebb kullancseltávolítás

Általában a kullancseltávolító csipesz a leggyakrabban használt eszköz egy kullancscsípés esetén. A Mosquito® kullancseltávolító csipesz precizitást, megbízható minőséget és egyszerű, könnyed használatot garantál. A csipesz hegyét a kullancs és bőre közé helyezve biztonságosan meg tudja fogni a kullancsot. Óvatos nyomással és egyenes irányú, felfelé történő húzással könnyedén kivehető. A leggyorsabb eltávolítás érdekében az eszközt hordja magánál! A csipesznek tűhegye van, így a védő kupakkal együtt tárolandó.

Mosquito® - Kullancskiszedő csipesz

A Mosquito® kullancseltávolító kártya előnye, hogy a kártyának 2 végén a kullancs méretének megfelelően 2 bevágás is található, így a kullancs méretének megfelelő bevágást használhatja. A bevágás mentén ameddig lehet, teljesen a kullancs köré kell tolni a kártyát, majd egyenesen kihúzni a bőrből. Jó, hogyha a kullancsot már akkor el tudjuk távolítani, amikor még nem szívta tele magát. Ennek érdekében érdemes az eszközt magánál hordani. Az eltávolítást követően a csípés helyén mihamarabb fertőtleníteni szükséges. Szappannal és vízzel azonnal öblíteni kell és lehetőleg antiszeptikus hatású fertőtlenítőszert is érdemes használni az érintett területre.

Mosquito® - Kullancskiszedő csipesz