Magnézium-citrát – a szerves magnézium
dr. Domonkos István Kiegészítők 0 komment

Magnézium. Fontos, ismerjük és nélkülözhetetlen a mindennapjainkban. Viszont tudjuk-e, hogy hiánya mégis mit okozhat? Illetve azt, hogy milyen ételekben lelhető fel? Mitől csökkenhet a szintje szervezetünkben?

A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely az idegrendszer és az izmok kiegyensúlyozott működéséért felelős elsősorban. A fizikai-szellemi teljesítmény és az idegrendszer fenntartásához mindenkinek nagy szüksége van rá. Szervetlen formái például a magnézium-karbonát vagy magnézium-oxid, és szerves formái is léteznek. A magnézium-citrát például az egyik legjobban felszívódó formája, mely kifejezetten testbarát, így nagyon jó hatással van a szervezetre.

Miért olyan fontos a magnézium?

A magnézium (Mg) A magnézium rendkívül fontos szerepet tölt be számos, a testünkben lezajló folyamatban. Az emberi test körülbelül 20 g magnéziumot tárol, ennek 60%-a a csontokban és 30%-a az izmokban található. Mindenhez, ami a testünk energiával való ellátásához és az energia felhasználásához kapcsolódik, magnézium szükséges - nélküle a testünk nem tudna szénhidrátokat vagy zsírokat felhasználni az energiatermeléshez.

A magnézium biztosítja a sejtfalak stabilitását és szabályozza azok permeabilitását (áteresztő képességét), továbbá a vegetatív idegrendszer idegsejtjeinek pihenőképességét is a magnézium stabilizálja. A magnézium továbbá szükséges a csontok erősségéhez, sőt a hormonok felszabadulásához, és azok normális működéséhez is. Izmaink számára az elegendő, optimális magnézium-ellátottság elengedhetetlen, és ez fokozottan igaz a minden nap megterhelt szívizomra.

Mivel a magnéziumnak ilyen sokrétű hatása van a testi funkciókra, megalapozottan állíthatjuk, hogy a magnézium létfontosságú ásványi anyagunk.

A magnéziumhiány leggyakoribb tünetei

  • fáradékonyság, lehangoltság,
  • koncentráló képesség zavara, migrén,
  • gyengeség, izomgörcsök,
  • nyugtalanság, ingerlékenység,
  • szívritmuszavarok, szapora szívverés,
  • depresszió,
  • szorongás.

Magnéziumbevitel természetesen? Igen!

A test maga nem képes magnéziumot előállítani, ezért táplálkozás útján folyamatosan biztosítani kell. A mai életmóddal és étkezési szokásokkal előfordul, hogy ebből a létfontosságú ásványi anyagból nem viszünk be eleget, azonban a magnézium természetes úton való biztosítása nem lehetetlen.

Jó magnézium tartalmú élelmiszerek például a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a diófélék, a mandula és egyéb olajos magvak, a burgonya és a zöldségfélék, a zöld színű növények, például a spenót, a máj, a baromfi és a halfélék.

Mivel a nők számára átlagosan 375 mg a napi szükséges beviteli mennyiség, a férfiaknak pedig 450 mg, így ezekből az élelmiszerekből viszonylag sokat kell fogyasztani az optimális bevitelszinthez.

Mikor van szükség fokozott magnéziumbevitelre?

  • Hosszú távú egyoldalú étrend követése vagy kizárólag iparilag előállított, alacsony magnéziumtartalmú ételek fogyasztásakor elégtelen a bevitel.
  • Az étel főzése során a magnézium egy része elveszhet.
  • A stressz vagy dehidratáló hatású gyógyszerek valósággal kifosztják a testet a magnéziumtól.
  • A sportolók egyrészt kiizzadják, másrészt izmaik a működéshez felhasználják.
  • 60 éves kortól az emberi test magnézium felhasználása kevésbé hatékony, mint fiatalabb korban, azonban a magnéziumszükségletük ugyanolyan nagy marad.
  • A terhes nőknek gondoskodniuk kell a születendő gyermekükről növekvő magnéziumigényéről.
  • A cukorbetegeknél a megnövekedett vércukorszint miatt fokozott a vizeletürítés, ami túlzott magnéziumveszteséghez vezethet.
  • Nők esetében a havi ciklus teljesen kiürítheti a magnézium készleteket.

Szívügyünk a magnézium

A Doppelherz a dupla szív erejével többféle magnézium tartalmú étrendkiegészítőket is kínál Önnek különböző formulában.

Magnézium étrendkiegészítő kínálatunk (a termékekre kattintva további információkat tudhatnak meg):