Leírás
Termékinformációk:
A változókor alatt szükséges tápanyagok
A változókor – a női szervezet természetes átalakulási folyamata
A változókor érzékeny időszak minden nő életében. Ilyenkor a megszokott hormonháztartás felborul és ez kellemetlen tünetekkel járhat. Ennek ellenére a klimaxot nem tekintjük betegségnek, csupán egy természetes életfolyamatnak.
A változókor gyakori tünete a hangulat deprimáltsága, melyen a rendszeres mozgással segíthetünk. A sport nemcsak a közérzetet javítja, hanem támogatja a szív- és érrendszer, valamint az izmok és csontok egészségét. A mozgás mellett fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra is.
A Doppelherz tablettái speciális tápanyagkombinációt tartalmaznak: 500 mg kalcium kombinálva 5 µg D-vitaminnal, B-vitaminnal – a változókorban és azután a női szervezet igényeinek megfelelően. Tartalmaznak még 3 mg hialuronsavat és 50 mg szójaizoflavont.
Mi áll a tünetek hátterében?
A változókorban előforduló panaszok egy természetes folyamat tünetei:
A megváltozott hormonháztartásé. A valóságban a hormonszintek ingadozása gyakran egy hullámvasúthoz hasonlít – nem egyenletesen csökken vagy nő, hanem hirtelen kiugrik vagy lesüllyed. A szervezetnek szinte ideje sincs, hogy megszokja az új hormonkörnyezetet. A hormonszintek kiugrásai kellemetlen tünetekkel járnak: hőhullámok, erős verejtékezés és alvászavarok. A változókori tünetek sokféleségét az okozza, hogy kialakulásukban erős befolyásoló tényező az életmód, a táplálkozás és az érzelmi háttér. Nem minden nő szenved változókori tünetektől.
Hőhullámok:
A hőhullám a bőr hőmérsékletének 3-7 C°-kal történő hirtelen emelkedése, melynek következménye egy hőtorlódás, amelyet áradásként érzékelünk. Hátterében az ösztrogénszint csökkenése miatt kialakult kiegyensúlyozatlan hőszabályozás áll.
A menopauza és a klimax alatti fontos tápanyagok
Ebben az időszakban a panaszok intenzitása célzott táplálkozással mérsékelhető. Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, melyek fogyasztása a változókorban különösen fontos.
Kalcium és D-vitamin a csontok egészségének megőrzéséért
A kalcium egy létfontosságú ásványi anyag, mely a csontszerkezet integritásáért felelős. A változókor éveiben és az azután jellemzően alacsony ösztrogénszint hatására a szervezet kalciumot veszít, hiszen az ösztrogén jelenléte stimulálja a csontépítő sejtek működését és gátolja a csontlebontó sejtek funkcióját. Hiányakor a csontleépítés túlsúlyba kerül. Az osteoporosis (csontritkulás) az ösztrogénszint csökkenésének lehetséges késői következménye. A csökkenő csontsűrűség egy valós egészségügyi probléma, mely nőknél hatszor nagyobb gyakorisággal jelentkezik, mint férfiaknál. Nagyon fontos ezért a megfelelő kalcium ellátásról gondoskodni. Jól ismert kalciumban gazdag ételek a tejtermékek, de a kelkáposzta vagy a paradió is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot.
A Doppelherz tablettái 500 mg kalciumot tartalmaznak D-vitaminnal kombinálva. A D-vitamin serkenti a kalcium felszívódását a bélrendszerből, csökkenti a kalcium vesén keresztüli kiürülését, és segíti a kalcium beépülését a csontokba.
Szervezetünk a rendszeres napfény hatására képes D-vitamint előállítani, de ez nem elegendő mennyiség, különösen a téli hónapokban. Az élelmiszerekben a D-vitamin igen ritkán fordul elő. Jó forrásai a zsíros halak, mint a hering vagy a lazac, kisebb mennyiségben megtalálható a tojásban és a vargányában.
B-vitamin az intakt idegekért
A B-vitaminok széles hatásspektrummal rendelkeznek. A B1, B2, B12 és biotin (B7) vitaminok hozzájárulnak a normál anyagcseréhez és a megfelelő idegrendszeri működéshez. A B1-vitamin (thiamin) nagyobb mennyiségben fordul elő a dióban, magokban és csírákban. A-B2 vitamin (riboflavin) olyan zöldségekben található, mint például a spárga vagy a spenót, de jelentős mennyiségben van jelen a tejtermékekben is.
A B6-vitamin (pyridoxin) hozzájárul a megfelelő fehérje anyagcseréhez és a B12-vitaminhoz (kobalamin) hasonlóan részt vesz az oxigénszállításért felelős vörösvértestek képzésében. Jó B6-vitamin források a máj, gabonafélék és a burgonya. A B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben, mint hús, hal, tojás és tej fordul elő. A folsav (B9-vitamin) is hozzájárul a megfelelő vérképzéshez és szerepet játszik a sejtosztódásban. Gazdagon tartalmaznak folsavat a levélzöldségek, úgymint a kelkáposzta, saláta és spenót, hüvelyesek, paradicsom és a teljes kiőrlésű termékek.
A hormonális állapot megváltoztatja a bőr, a haj és a körmök állapotát.
A változókorban felbomló hormonegyensúly miatt bőr nyálkahártya szemszárazság, alakulhat ki, a haj eltöredezhet és erősen hullhat, továbbá a körmök is berepedezhetnek. A biotin (B7-vitamin) arról ismert, hogy fenntartja a bőr és a haj megfelelő állapotát, gyakran H-vitaminnak (Haut und Haare) is nevezzük. Számos élelmiszer tartalmazza, de gyakran csak kis mennyiségben. Jó biotin forrás a marhamáj, a tojássárgája, a tej, a hal, a szójabab, a dió és a zabpehely.
A hialuronsav a test saját összetevője. A fibroblaszt vagy más speciális kötőszöveti sejtek termelik. A hialuronsav nagy része a bőrben fordul elő, de az ízületekben és izmokban is megtalálható, síkosító szerepet tölt be. A molekula maga egy poliszacharid, ami vízmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, rugalmas és hatására bőrünk megfiatalodik.
Isoflavonok – értékes növényi anyagok
Ázsiában a szója fogyasztása régóta szokás. A szója igen értékes forrása az izoflavon nevezetű növényi anyagnak. Az olyan szójatermékek, mint a tofu vagy a szójatej gazdagok értékes izoflavonokban. Az izoflavonok fitoösztrogének, az emberi szervezetben ösztrogénszerű hatás fejtenek ki.
Fogyasztási javaslat és összetevők:
Fogyasztási javaslat:
Napi egy tablettát bőséges folyadékkal, rágás nélkül lenyelni.
Megjegyzés:
Hiányzó adatokból kifolyólag, azok a nők akiknél ösztrogénfüggő daganatot diagnosztizáltak a termék használata nem javallott.
A megadott napi javasolt mennyiséget nem szabad túllépni! A étrendkiegészítők nem pótolják a kiegyensúlyozott és változatos étkezést és az egészséges életmódot. Kisgyerekektől elzárva tartandó! Gyermekek (6 év alatt) és fiatalkorúak (12 év alatt) fogyasztására nem ajánlott. Tárolása száraz, 25C° alatti hőmérsékleten történjen!
Összetevők:
Kalcium-karbonát, izoflavon tartalmú szójakoncentrátum, gumiarábikum töltőanyagként, mikrokristályos cellulóz töltőanyagként, szilícium-dioxid elválasztóanyag, cellulózpor töltőanyagként, keresztkötéses karboximetil-cellulóz töltőanyagként, hialuronsav tartalmú kollagén hidrolizátum, hidroxi-propil-metil-cellulóz bevonószerként, az étkezési zsírsavak kalciumsói elválasztószerként, magnézium-hidroxid-karbonát elválasztószerként, hidroxipropil-cellulóz töltőanyagként, polietilén-glikol bevonószerként, talkum elválasztószerként, piridoxin-hidroklorid, tiamin-mononitrát, riboflavin, vasoxid és vashidroxid színezékek, pteroilmonoglutaminsav, D-Biotin, kolekalciferol, cianokobalamin
Összetétel:
Összetevők | Tablettánkként | % NRV* |
Szója-izoflavon szójakoncentrátumból | 50 mg | ** |
Hialuronsav | 3 mg | ** |
Kalcium | 500 mg | 63 % |
D-vitamin | 5 µg | 100 % |
B1-vitamin | 1,4 mg | 127 % |
B2-vitamin | 1,6 mg | 114 % |
B6-vitamin | 2 mg | 143 % |
B12-vitamin | 3 µg | 120 % |
Biotin | 150 µg | 300 % |
Folsav | 400 µg | 200 % |
*Tápanyag referenciaértékek az Európai Uniós 1169/2011-es rendeletnek megfelelően
**Rendelkezésre nem álló tápanyag referenciaértékek
OGYÉI:27706-1/2018