Paracelsus Gyógyszertár, egy újabb családtag!
rendszergazda Kiegészítők 0 komment

A zalaegerszegi Paracelsus Gyógyszertár csatlakozott a komissiózógép felhasználók családjához!

A telepítés 2016. novemberében zajlott, de az év végi munkák halmozódásával hamarabb nem tudtunk hírt adni ezen eredményünkről.

Fontos kérdés szokott lenni a gépek megvásárlásakor, hogy mennyi időt vesz igénybe a telepítés. Ez esetben a telepítés másfél hétig zajlott.  A zalaegerszegi gép közel 4 méter hosszú és megközelítően 3 méter magas. A telepítés, az összeszerelés valamint a beüzemelés folyamatáról szeretnénk egy rövid áttekintést nyújtani nemcsak az érdeklődők számára, de a már jelenlegi ügyfeleink részére is.

Izgalommal teli várakozással vártuk a gép megérkezését. Az alkatrészekként érező gépet szállító kamion a gyógyszertár melletti utcában tudott parkolni, mivel ráfordulni a gyógyszertár magánparkolójára nem lehetett. Gyors leponyvázást követően az odarendelt targonca már el is kezdte a lerakodást. A megszokott német precizitásnak köszönhetően az összes alkatrész hibátlan csomagolásban érkezett. A kapu sem volt akadály a berakodás során!

p_20161114_145710 img-20161114-wa0006 img-20161114-wa0011 img-20161114-wa0015

Az összeszerelést német kollégáink segítségével végeztük, mely az első perctől kezdve könnyen és gördülékenyen zajlott. Már az első napon látványos haladás volt észrevehető. Első lépésként a fekete aljzat került leterítésre a padlóra, majd villámgyorsasággal elkészült a gép alapváza és kerete is, így  az első nap végére teljes valójában megmutatkozott a gép mérete és dimenziója.

A második napon a gép oldalváza és burkolata került a helyére. Az elkészült burkolatnak köszönhetően az automata belsejében teljes sötétség lett egyik pillanatról a másikra. Következő lépés a világítás és az alap elektronikai rendszer bekötése volt.  Az oldalfalak rögzítését követően a futószalagrendszer került elhelyezésre, mely a gép oldalából két kiadó ablak beszerelésével vált láthatóvá.

img-20161115-wa0002 p_20161115_135523 img-20161116-wa0007 p_20161116_103505

Az építés harmadik napján az üvegpolcokat tartó falak és maguk az üvegpolcok kerültek a helyükre, mellyel páthuzamosan folyamatosan zajlott az elektronikai vezetékelés és bekötés. A gép “keze”, a robotfej – amely a gyógyszereket mozgatja és pakolja a helyükre – már a tengelyéhez rögzített állapotban várta a nap végén, hogy megtehesse első mozdulatait. Beépítésre került a betöltő futószalag, mely a beadagolt gyógyszereket hivatott a gép belsejébe juttatni. Az üvegpolcok elhelyezése komoly fizikai munka volt, hiszen kb. 1500 kg tömegű üvegpolc került a gép belsejébe.

p_20161115_153530 p_20161115_143242  img-20161116-wa0009 img-20161116-wa0012

Az ötödik nap a végső tesztekről szólt, mely során kipróbálásra kerültek a mozgó alkatrészek, úgy mint a robotfej, a betöltő futószalag és a gyógyszereket továbbító 2 futószalag is. A sikeres összeállítást követően egy héttel később a gép precíziós beállítása következett. A robotfej ekkor lett beprogramozva arra, hogy hol találja a különböző méretű polcokat és azokra hogy tud majd gyógyszert pakolni. A kiadó ablakok és a betöltő futószalag koordinátáinak pontos megadása lényegében önmagában egy egész napos munkafolyamat. A polcok beállítása és azok méretezése szintén egy napos feladatsort jelentett. A kiszabott időből fennmaradt pár napban minden pontosan beállításra került és a gép készen állt a gyógyszerek betöltésére. A végső beállítás az officínai programmal történő összehangolás jelentette. Ez informatikusok szakmai felkészültségétől függően lényegében pár órás folyamatot vesz csupán igénybe.

A telepítés zárónapján a legfontosabb momentum a patikai dolgozók oktatása volt. Ezen oktatás során minden géppel kapcsolatos tudnivaló áttekintésre került, és minden esetlegesen felmerült kérdést megválaszoltunk. A gép átadását követően magára hagytuk a gyógyszertárat az újdonsült fáradhatatlan dolgozójával, az automata, aki azonnal munkába is lendült és még ottlétünkkor kiürítettet a gyógyszertári személyzettel legalább 20 fiókos szekrényt.

dav

dav

dav

 

A telepítésre visszatekintve minden a tervek szerint zajlott. Ennek megfelelően büszkén üdvözöljük és sok örömet kívánunk az új felhasználónak, a zalaegerszegi Paracelsus Gyógyszertár vezetőinek és dolgozóinak egyaránt.